home parasites manage test plan dose parasites faqs

Dosering van het juiste middel


Een routinebehandeling geldt met name voor de bestrijding van de ingekapselde larven van de rode bloedworm, horzellarven en de verschillende soorten lintworm. Deze parasieten kunnen niet gevonden worden met mestonderzoek (bij de lintworm kan een vals negatief mestonderzoek gevonden worden). Het verdient aanbeveling om minimaal 1 maal per jaar met de bovengenoemde parasieten rekening te houden in het ontwormingsplan. Vaak gebeurt dit na het opstallen, of voor de start van het weideseizoen. Op deze pagina vindt u een schematische weergave van de verschillende seizoenen, met daarbij de wormsoorten die aandacht verdienen in het ontwormingsplan.
Ontwormen vormt bij aanwezigheid van bepaalde criteria (zie hieronder) een deel van het ontwormingsplan.

Enkele voorbeelden:

Het kiezen van het juiste ontwormingsmiddel

Het doorlopen van het proces van weidemanagement, mestonderzoek en het maken van een ontwormingsschema of ontwormingsplan, helpt u inzicht te krijgen in de wormen waar uw paard mee te maken heeft. Indien ontwormen nodig is, gebruik dan het meest geschikte ontwormingsmiddel tegen de wormen die u wilt bestrijden.

  Moxidectine + Praziquantel  
  Moxidectine Praziquantel Ivermectine Pyrantel Fenbendazol
Volwassen Kleine Rode Bloedworm tick tick tick tick tick
Ingekapselde larven van de kleine rode bloedworm tick tick tick tick tick
Grote bloedworm tick tick tick tick tick
Draadworm tick tick tick tick tick
Aarsworm tick tick tick tick tick
Horzels tick tick tick tick tick
Lintworm tick tick tick tick tick
Aanbevolen ontwormingsinterval in weken 13 -26 8-10 4-8 6-8

Doseer uw paard nauwkeurig. Zorg voor een goede gewichtsschatting, of ga naar een weegbrug om uw paard op het juiste gewicht te kunnen doseren. Onderdosering verhoogt namelijk het risico op de ontwikkeling van resistentie.

Resistentie

Er wordt gesproken van resistentie voor een ontwormingsmiddel wanneer er sprake is van een verminderde werkzaamheid. Eenvoudig gezegd komt het erop neer, dat de wormbelasting van een paard na toediening van een ontwormingsmiddel onvoldoende wordt verlaagd. Het middel heeft dus niet het gewenste effect gehad. De aanwezige wormen zijn ongevoelig geworden voor het ontwormingsmiddel dat is toegediend.

meer informatie

Rotatie

Het idee om ieder weideseizoen een ander ontwormingsmiddel te gebruiken (met een ander werkzaam bestanddeel) is eigenlijk afkomstig van het gebruik van ontwormingsmiddelen door schapenhouders.

meer informatie

Ontwormingstips