Rotatie
Het idee om elk weideseizoen te roteren met een ander ontwormingsmiddel met een ander werkzaam bestanddeel om de ontwikkeling van resistentie te vertragen is eigenlijk afkomstig van de schapenhouderij!
Met bewijs dat resistentie sneller ontwikkelt bij schapen dan bij paarden, geeft de ervaring in de schapenindustrie een goede indicatie hoe de situatie zich bij de paarden zal gaan ontwikkelen. Bij de schapenhouderijen heeft de rotatiestrategie niet in het algemeen aangetoond dat het een aanzienlijk verschil maakt in het ontwikkelen van resistentie. Bovendien toont computermodellering aan dat er geen verschil bestaat tussen de beide alternatieven: "geen medicijnrotatie" en "regelmatige rotatie van de ontwormingsmiddelen" met betrekking tot het ontwikkelen van resistentie (Barnes E et al,1995).
Rotatie! Waarom dan roteren:
Als u de rotatiestrategie wilt invoeren tijdens het weideseizoen is het belangrijk dat u daadwerkelijk een andere werkzame stof kiest en niet alleen een ander merk, een groot aantal merken hetzelfde werkzame bestanddeel gebruikt. Dus niet alleen de kleur van het doosje wijzigen maar echt letten op welk werkzaam bestanddeel het wormmiddel bevat.
Een rotatiestrategie wordt gebruikt om uw routinematig gebruikte ontwormingsmiddelen op jaarlijkse basis te rouleren; u wisselt dus af tussen middelen op basis van een macrocyclisch lacton, pyrantel en benzimidazol. U moet echter niet roteren met een ontwormingsmiddel waartegen resistentie bekend is, zoals bijv. de kleine rode bloedwormresistentie voor benzimidazol (Fisher M et al, 1992), en de spoelwormresistentie tegen ivermectine (Stancham S et al, 2006). U kunt het beste uw dierenarts raadplegen bij gebruik van deze middelen.